Nieuwe stap voor stapkaart voor Overijssel

 

 

Inleiding OverijsselOverijssel kan zijn ons met een 12 provincies betreffende Nederland. Het grenst met een provincies Drenthe, Friesland, Flevoland, Gelderland en dit buurland Duitsland. De hoofdstad aangaande Overijssel is Zwolle. Overijssel is dit wordt ook wel een “Achtertuin aangaande Nederland” genoemd, want dit bezit een grote hoeveelheid aan milieu.

Jouw kan Overijssel onderverdelen in 3 delen: De kop van Overijssel, Salland en Twente.

Iedere regio heeft zijn eigen figuur. In een kop betreffende Overijssel tref je veel mineraalwater (meren) met, Salland bezit heuvels met veel weilanden en in Twente zie jouw heel wat bossen. Kortom in Overijssel is veel te ervaren!!

 

 

Historie betreffende OverijsselDe eerste personen welke dit gebied Overijssel bezochten, hadden geen vaste woonplaats. Ze leefden indien zwervers en waren volledig afhankelijk over een natuur. Zij leefden over een jacht, de visvangst en het bijeenbrengen met wilde vruchten, wortels en noten.Mits handwerktuig gebruikten zij vuurstenen. Deze vuurstenen bestaan in omvangrijke aantallen in de grond tot uw beschikking. Om 2500 vanwege Christus begon de mens een persoonlijk plaats te uitkijken. De eerste landbouwers kozen een zandgronden met Twente en plekken langs de Vecht en Regge teneinde te wonen. Pas in een vroege Middeleeuwen gingen de mensen in een IJsselstreek wonen. Uit die tijd zijn ook heel wat werktuigen en gebruiksvoorwerpen betreffende aardewerk gevonden. Tot de vijftiende eeuw werden Overijssel nog Oversticht genoemd. Het Sticht kan zijn ons oude naam wegens Utrecht, een bisschopsstad, die tot in een dertiende eeuw macht uitoefende aan een groot gebied. Later kreeg dit gebied een naam Overijssel, die titel was bedacht door de personen in dit westen die spraken aan dit gebied aan de overzijde met de IJssel.

In de tijd van Willem I kwam daar in Overijssel meer aandacht wegens handel en nijverheid (metaal en textiel). Terwijl Willem I met de macht kan zijn (1835)geraken er serieuze verkeersverbindingen geschapen. Zo krijgt Zwolle verbinding met een IJssel en zo tevens verbinding met een Zuiderzee.Omdat er verdere industrie komt, dienen te er verdere wegen en waterwegen geschapen worden.In Twente kan zijn daar veel textielindustrie, Twente verandert van ons boerengebied naar een vlug groeiend industriegebied.Naast de vatbaarheid betreffende de Overijsselse kanalen komt daar rond 1864 de allereerste spoorwegverbinding.

In de twintigste eeuw volgen de ontwikkelingen mekaar sneller. Op de steden groeien en daar worden verdere wegen aangelegd, waaronder ook een autobaan. Een sterke bevolkingstoename zorgt daar vanwege dat antieke boerderijen verdwijnen en nieuwbouwwijken uitkomen. Nu heeft Overijssel verscheidene grote steden met totaal 2.084.509 inwoners.

 

 

Kop over OverijsselNoordwest-Overijssel, dit wordt ook wel “de Kop met Overijssel” of “nederland betreffende Vollenhove” genoemd, staat vertrouwd mits een waterland. Een antieke veengebieden betreffende de Wieden en Weerribben vormen ons afwisselend waterlandschap het ook in dit buitenland bekend kan zijn. Het kan zijn een schitterend gebied om te stappen, fietsen of te varen. Giethoorn kan zijn een vertrouwd plaatsje in de Kop over Overijssel. Giethoorn wordt dit wordt ook wel het Venetië met Holland genoemd, omdat dit vele kanaaltjes en slootjes bezit.

Er bestaan ook nog heel wat boerendorpen zoals: Paaslo, Onna en Steenwijk en een karakteristieke Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis.Voorheen speelden de IJsselsteden in een provincie Overijssel een grote rol. Dat waren Kampen, Zwolle en Hasselt welke in een zestiende eeuw veel te zeggen hadden. Door de goederen welke over een IJssel werden vervoerd kregen deze steden heel wat macht. De velen stadsarchieven bevatten heel wat bewijzen van een grootheid aangaande die steden. Het staat te bekijken in bewaarde stadsboeken, gildenboeken en kronieken.

 

 

TwenteTwente heeft heel wat geschiedenis. Het bezit veel platteland, kleine steden en omvangrijke loofbossen. Twente is het oostelijke deel met Overijssel. Het is ons mooie streek betreffende z’n kronkelende beekjes, riviertjes en bossen. Er zijn in Twente heel wat Saksische boerderijen (dat is ons type boerderij). Een grondsoort in Twente is zand en ons weinig klei. Enkele posten in Twente bestaan: Delden, Enschede, Oldenzaal, Almelo, Hengelo, Denekamp en Rijssen.

In het oosten betreffende Twente stroomt dit riviertje de Dinkel.De Dinkel bezit een lengte aangaande 84 kilometer, doch 44 kilometer ligt in Duitsland. Dit is ons zijrivier over de Vecht. Voorbij de Dinkel bestaan mooie loof- en naaldbossen te merken en koren- en heidevelden. Juiste begin betreffende een Dinkel is het ons smal riviertje, daarna wordt een Dinkel langzamer breder. Twente kan zijn een cruciaal industriegebied. Een grootste industrieplaatsen bestaan: Enschede, Almelo en Hengelo. In Enschede waren veel textielfabrieken. Ten Cate en Gelderman waren beroemde Overijssel namen.Na 1967 bestaan er veel textielfabrieken kunnen sluiten. Ook niet alleen textiel was er in Twente doch verder metaalindustrie, denk in Hengelo maar aan Stork en Holec, Tevens waren er ook steenfabrieken.

 

 

De vlag en dit wapen over Overijssel


De vlag aangaande Overijssel bezit in dit midden een korte blauwe golvende balk. Het is het symbool met een IJssel. Aan de boven en een onderkant kan zijn een recht rode balk. Welke loopt ook niet helemaal door tot een blauwe balk doch daar tussen komt nog een gele balk. Met allebei de kanten.

Het wapen betreffende Overijssel kan zijn ons schild met daarop een rood “klimmende” leeuw. Er voor loopt een golvende lijn (IJssel). Boven het schild zit ons 5 bladerige kroon. Dit wapen is aan 2 kanten vastgehouden via twee klimmende leeuwen van gezonde kleur

overijssel

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Nieuwe stap voor stapkaart voor Overijssel”

Leave a Reply

Gravatar